Inspirációk

Gustave Courbet - L'Origine du monde

Gustave Courbet - L'Origine du monde

Gustave Courbet (French, 1819-1877) - L'Origine du monde (The Origin of the World), 1866 (Oil on canvas. Musée d'Orsay) - - Courbet rendszeresen festett női aktokat, néha őszintén és a kor erkölcsére is fittyet hányva. De a „The Origin of the World" merészsége messze túlszárnyalta a XIX. századot (attól függetlenül, hogy rendelésre készült). Courbet nagyszerű virtuozitása lírai festészete, a bőséges érzéki ecsetvonások és a színvilág, megmentette a festményt a pornográfia vádjától. A festmény az évtizedekig tartó fújolás után - már jó ideje - elfoglalta méltó helyét a modern festészet történetében.

gustave_courbet_french_1819-1877_l_origine_du_monde.jpg

Gustave Courbet - L'Origine du monde Tovább
Gustave Courbet - Le Sommeil

Gustave Courbet - Le Sommeil

Gustave Courbet (French, 1819-1877) - Le Sommeil (Sleep), 1866 (Oil on canvas) - - Ez a festmény jól mutatja Courbet érdeklődését az erotikus realizmus iránt. A vulgárisság vádját csökkentendő - a kor erkölcsére figyelve - mitológiai témát keresett. Mégis korának kritikusai nagy felhajtást csaptak aktjai körül, de Courbet - egyszerűen csak - élvezte az ezzel járó nagyobb művészi hírnevet.

gustave_courbet_le_sommeil.jpg

Gustave Courbet - Le Sommeil Tovább
Szeptember végi napsütésben

Szeptember végi napsütésben

Ma, a kabát nélküli időben a szeptember végi napsütésben… Reggel az ablakban nézelődve, a párás-ködös táj nagy árnyékait és erős fénytöréseit figyelve valahogy éreztem, a mai nap egy olyan nap lesz, amilyenre mindig gondolok a szeptember szó hallatán. Ez az érzés/gondolat a friss forró kávé illatával, ízével keveredett és elhatározássá érlelte bennem: ebéd után irány az erdő. A szeptember végi erdő a mézszínű napsütésben az aranyló fák és a pöffeszkedő gombák erős illatával - a pompás őszi erdő díszleteivel - lélegzetelállító…

szeptemberi_napsutes_nemeth_gyorgy.jpg

Szeptember végi napsütésben Tovább